E-carina stvorila gužve za ulazak kamiona u RH

Bez autora
Aug 04 2011

Na hrvatskim graničnim prijelazima već nekoliko dana za ulazak u zemlju kamionski prijevoznici moraju čekati i do 20 sati, zbog čega se stvaraju velike gužve. Razlog tome je uvođenje novog sustava za elektronički postupak provoza robe bez papira – NCTS sustav koji je u ponoć 1. kolovoza uvela Carinska uprava. Prijevoznici se žale da zbog toga oni snose dodatne troškove i nepotrebno gube dragocjeno vrijeme te zahtijevaju da se problem što prije riješi. Očito nešto ne funkcionira na relaciji špediteri – carina, ali nije bitno tko je krivac, nego je bitno da sustav profunkcionira onako kako je i zamišljeno te da carinski postupak bude kraći nego što je bio dosad, a ne dulji. U Carinskoj upravi pak objašnjavaju da je NCTS sustav prvi u nizu projekata e-carine, a primjenjuje se na nacionalnoj osnovi. Usto, uvođenje ovih izmjena jedna je od obveza carine u sklopu priprema za pristupanje Republike Hrvatske EU.

E-carina stvorila gužve za ulazak kamiona u RHNa hrvatskim graničnim prijelazima već nekoliko dana za ulazak u zemlju kamionski prijevoznici moraju čekati i do 20 sati, zbog čega se stvaraju velike gužve.

Nije bitno tko je kriv

Razlog tome je uvođenje novog sustava za elektronički postupak provoza robe bez papira – NCTS sustav koji je u ponoć 1. kolovoza uvela Carinska uprava.

Prijevoznici se žale da zbog toga oni snose dodatne troškove i nepotrebno gube dragocjeno vrijeme te zahtijevaju da se problem što prije riješi. Mario Banelli, predsjednik Udruge hrvatskih prijevoznika, kaže da očito nešto ne funkcionira na relaciji špediteri – carina, ali da njima nije bitno tko je krivac, nego samo žele da sustav profunkcionira onako kako je i zamišljeno te da carinski postupak bude kraći nego što je bio dosad, a ne dulji. U Carinskoj upravi pak objašnjavaju da je NCTS sustav prvi u nizu projekata e-carine, a primjenjuje se na nacionalnoj osnovi. Usto, napominju, uvođenje ovih izmjena jedna je od obveza carine u sklopu priprema za pristupanje Republike Hrvatske EU.

I drugi imali iste probleme

“Kako je riječ o velikim promjenama unutar informatičkog sustava, kako po suštini, tako i po obujmu, logično je i očekivano da se povremeno pojavljuju manji problemi koji se manifestiraju kroz sporiji rad sustava. I susjedne zemlje pri izmjeni svojih sustava također su se susretale s istim početnim problemima u obliku sporijeg rada ili određenog vremena čekanja”, navode u Carinskoj upravi. Dodaju da su tijekom proteklog razdoblja u vrijeme dok su se pripremali za uvođenje novog sustava organizirali i održali niz edukacija, seminara i radionica na temu NCTS-a koje su bile namijenjene kako djelatnicima Carinske uprave na terenu, tako i ovlaštenim carinskim zastupnicima i drugim kompanijama korisnicima carinskih postupaka. U CU najavljuju da će nakon početnih manjih zastoja novi NCTS sustav omogućiti brže i jednostavnije kretanje roba u postupku provoza roba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik